Sveiki,
Imoneje pagal neterminuota darbo sutarti dirbu nuo 2008m. kovo men., 2009m. spalio men. isejau gimdymo, velaiu vaiko prieziuros atostogoms. Siuo metu vaiko prieziuros atostogose esu 2m. 2men., noreciau gryzti i darba, taciau mano darbo vieta uziimta (joje dirba asmuo, dirbes iki manes, tuo laikotarpiu 4m. buves vaiko prieziuros, gimdymo atostogose (du pametinukai vaikai). sio asmens jaunesniajam vaikui taip pa nera 3m.). Darbdavys man siule kita darbo vieta (nesusijusia su pries tai mano buvusiomis pareigomis), as su ja nesutikau. Tada darbdavys siulo atleidima is darbo saliu susitarimu. Kokia iseitine kompensacija man priklauso?
Dekoju.
DK 180 str. 3d. numatyta, kad darbuotojui, kuris yra vaiko priežiūros atostogose iki vaikui sukaks 3 metai, darbo vieta paliekama, išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama. Kadangi įmonė nėra likviduota, Jūs turite teisę sugrįžti dirbti į savo darbo vietą. Darbuotojas, ketinantis grįžti į darbą atostogoms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Darbdavys savo iniciatyva atleisti darbuotoją, auginantį vaiką iki 3 m., neturi teisės. Bet jeigu Jūs nuspręstumėte darbo sutartį nutraukti šalių susitarimu, tai įstatyme nenumatytas konkretus išeitinės kompensacijos dydis. Dėl išeitinės kompensacijos dydžio ir kitų sąlygų, Jūs turėtumėte susitarti su darbdaviu pati. Jeigu darbdavio siūlomas kompensacijos dydis Jums yra nepriimtinas, atsiakykite nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu ir reikalaukite, kad darbdavys Jums suteiktų buvusį darbą.
Priimant sprendimą nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu, Jūs turėtumėte įvertinti ir tą aplinkybę, kad nutraukus darbo sutartį, nutrūks Jūsų darbo stažas ir nebūsite socialiai apdrausta. Jeigu po atleidimo užsiregistruosite darbo biržoje, tokiu atveju busite soc. apdrausta valstybės lėšomis.
P.S.
Apie darbo santykius ir teismų praktiką darbo bylose, galite paskaityti http://www.sajunga.webs.com/
Aciu uz atsakyma!
Kaip suprantu, jei darbadavys man siulo atleidima is darbo pagal DK 125str.(saliu susitarimu), tureciau jo reiklauti rastisko dokumento apie siulomas salygas (kompensacijas), tuomet tureciau 7 dienu laikotarpyje sutikti arba pateikti savo salygas? tokiu atveju kokio dydzio (keliu men.) atostogu kompensacijos butu tikslinga reikalauti?
Norint nutrukti darbo sutartį šalių susitarimu, tokį pasiūlymą gali pateikti tiek darbdavys, tiek darbuotojas. Įstatyme numatyta, kad toks pasiūlymas turi būti pateiktas raštu. Šiame pasiūlyme turėtų būti nurodytos ir sąlygos, kuriomis yra siūloma kitai šaliai nutraukti darbo sutartį. Jeigu darbuotojas ar darbdavys nesutinka su pasiūlymu arba aplamai nepateikia jokio atsakymo, tai reiškia, kad pasiūlymas nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu yra atmestas. Jeigu tos sąlygos yra priimtinos, šalys sudaro raštišką susitarimą dėl sutarties nutraukimo. Kompensacijos dydis yra neribojamas – prašykite tokios kompensacijos, kokia, Jūsų nuomone, būtų pakankama. Tai yra derybų objektas.
P.S.
Apie darbo santykius ir teismų praktiką darbo bylose, galite paskaityti http://www.sajunga.webs.com/
Forumas